Thursday, February 5, 2009

maykil dogru soyle, bugun ne ictin soyle

Suc ortagim evvel zaman icinde, katilimcisi oldugu bir toplantida gunduz duslerine dalip vurgun yedigi “gifted” kavramini ifsa etmisti. Benim de kafamin icinde farkli vektorlere kopek baligi gibi yuzen dusuncelerimden biri bunun istatistiki yonunden her daim nasibini almistir. Mesela en nadir ozelligim, ya da varsa yetenegim, kac milyonda birdir? Tamam gectim milyonu, kac binde birdir? Peki peki, kac yuzde bir? Deliksiz 14 saat uyuyabilirim mesela. Bir gunde uc litre kola tuketebilirim? Klavyeyi cok hizli kullanirim. I-ih, pek tatmin edici degil. Birkac yuzde bir bile olamazken, misal Micheal Phelps gibi alti milyarda bir olmak nasil bir duygudur acaba? Alti milyarin onunde diyerek isin yarismaci/rekabetci dogasina temas etmek ve konudan sogumak istemedigim icin, alti milyarda bir demeyi yegliyorum. Cok rica ederim “tesis yok”, “peki ya iskartaya cikan gec yetenekler?”, “Antiller’deki filika yontmacisi Jose’ye imkan taninsa Michael’in hali nic’olurdu?” turunden mavralari aklimizdan dahi gecirmeyelim, Cengiz Ustun’un anti-klise timi aportta bekliyor.

Hatirlarsiniz Phelps’in gundelik yasam menusu, balatayi siyirmis birer ruh hastasi olduklarini dusundugum e-posta oteleyicilerinin siber sofrasina meze olmustu. Fakat gelisine voleci bu “forward manyaklari” derslerini iyi calismamis olacak ki, sampiyonun kahvaltisina bunu eklemeyi unutmuslar. Bir Micheal Phelps kolay yetismiyor hakikaten...


Lakin delikanli cocukmus, hic inkara girismedi. Neredeyse “ben degildim, bu bir komplo“ya yatma sansi varken, efendim kotu arkadas-cevre kurbani oldugunu, girgirina cekilmis cok tesadufi bir resim oldugunu, veya sadece bir kez yapmis oldugunu onun da -bak sen- basina yansidigini filan dahi iddia etmedi. Sadece “bir daha olmayacagi”na soz verdi. Bundan boyle daha ehemmiyetli olacagina, bir kez daha fotograf kaptirmayacagina yorabiliriz pekala. 2004 yilinda da alkollu arac kullanmaktan ehliyetine 18 ay el konulmus. Yakisir Mayk, o maillarda donen sıkıcı ve calisma kampindan hallice yasam duzeni pek cekilir ve surdurulebilir degildi acikcasi. Hem biz futbol endustrisinin kolesi kusursuz Pele’yi degil, serseri futbolun efendisi deforme Maradona’yi severiz. Simdi anliyoruz ki sen de etten kemiktensin, sonucta senin de saykik bir duzenin var, ne bileyim belki kiz meselesidir filan. Ama yuzmeyi de ihmal etme, sonucta onemli olan sporla eglence arasindaki dengeyi kurmak :S.

2 comments:

Anonymous said...

Bugünkü Radikal'den bir yazı:(

Pekin Olimpiyatları’nda kazandığı 8altın madalyayla rekor kırarak tarihe geçen ve esrar içmek için kullanılan bir cam pipodan nefes çekerken fotoğrafı yayınlanan Amerikalı yüzücü Michael Phelps’e 3aylık ceza verildi

Amerikan Yüzme Federasyonu USA Swimming’den yapılan yazılı açıklamada, doping kullandığı için değil Amerikan gençliği için bir model kabul edilen ve birçok insanı hayal kırıklığına uğratan bir yıldıza "güçlü bir mesaj vermek için" Phelps’e 3 aylık ceza verdildiği belirtildi.
Phelps, İngiliz haftalık bulvar gazetesi News of the World’ün yayınladığı fotoğraftan sonra özür dilemiş, davranışından pişmanlık duyduğunu söylemiş ve "bu yaptığım insanların benden beklediği bir şey değil. Üzgünüm. Hayranlarıma ve kamuoyuna bunun tekrarlanmayacağı sözü veriyorum" demişti.

Anonymous said...

fokur fokur fokur