Thursday, April 16, 2009

dunyanin orta yerinde bu nasil bir cumhuriyettir?

su siralar televizyonda araliksiz donen, ucak bileti kazandiran kredi karti reklamlari sanirim hepimizin dikkatini cekmistir. dar bir mesafe ve iki nokta arasina sIkIsmis, gunlerin birbirinden ayrilamayacak kadar birbirine benzedegi, renksiz, eglencesiz, yalniz...yani berbat bir hayatiniz oldugunu abartarak yuzunuze vuran; ote yandan edineceginiz bir kredi karti ile nasil da ozgur, mutlu, nur yuzlu bir insana donusebileceginizi mujdeleyen bu daraltici, bogucu reklamlari iskalamis olmaniz pek kucuk bir ihtimal. bir kere, benim o kadar kotu bir yasantim yok. kabul, hepimizin sikayetleri, kendimizle ve baskalariyla sorunlari var. fakat hayat aslen hic o kadar tek duze degildir. ustelik, bir haftaligina maldivlere gitmek ya da orta afrika'da safari'ye cikmak kimsenin hayatini degistirmez. olsa olsa facebook'a ekleyip hava atacaginiz tonla fotograf cekersiniz. tabii seyahat etmek, gezmek, gormek, herkesi etkiledigi gibi biz alterednative ikilisine de heyecan veren eylemler. biz de cocuklugumuzda haritada ulke/sehir bulmaca oynadik, atlaslarda ulkelerin bayraklarini ezberledik.


simdilerde fena halde ilgimizi ceken bir oyuncagimiz var. blog'a ekledigimiz sneaking around fasilitesi altindaki haritada alterednative'e giris-cikis yapan internet kullanicilarinin cografi konumlarini inceliyoruz. turkiye'nin cogu yerine ulasmayi basardik. kuzey ve guney sahil seridinde zayif gorunsek de ozellikle buyuk kentlerde kok salmaya basladik. edirne'nin batisinda, avrupa olceginde kuzey bolgelerde belli bir etki alanina sahipken ne yazik ki akdeniz havzasinda cok zayifiz. buraya sizmak adina, ispanyol ve italyan kontaklarimizla gorusme halindeyiz... kuzey amerika'da east-west yayiliyoruz ancak ic kesimlerde varlik gosteremiyoruz. asya'ya kirginiz. bu tablo onlara yakismiyor. kiev'in istikrarindan ve aramiza baku'nun de katilmis olmasindan ayrica memnunuz. haydi cin, haydi hindistan, haydi okyanusya! cok daha iyisini yapabileceginizi biliyoruz...

ote yandan dunyanin orta yerinde, gana aciklarinda bilinmeyen bir ada'dan (arkamda asili duran koca haritadan baktim, oralarda bilinen bir ada yok. sao tome'nin batisinda bir yerler burasi)aldigimiz sinyal bizde tedirginlik yaratiyor. bu sabaha kadar, okyanusun ortasindaki bu gizemli 'unknown' yerden '1 visitor' imiz varken, bu sayinin artik 2 oldugunu ogrendik. Oradakiler, size sesleniyoruz, yardima ihtiyaciniz varsa bize koordinatlarinizi vermeniz yeterli. atlar geliriz, sizi kurtaririz, ve sonrasinda hep beraber mutlu bir hayat sureriz. yok orasi lost adasi gibi bir yerse, bizim kafamizi bulandirip hayatimizi alt ust edecekseniz hic bulasmayalim. zaten lost'un da 3. sezonunundan sonrasini izlemedim. konunun nerelere geldigini hic bilmiyorum. bir turlu cozulmeyen ve giderek giriftlesen tonla gizem, en sonunda beni isyan ettirdi. locke'mus, sawyer'mis, ilgilenmiyorum... beni bu islere bulastirmayin.

No comments: