Wednesday, April 29, 2009

hosgeldin gonlume, hosgeldin swine flu

Dana, kus, tavuk derken yenilebilir hayvan turlerinden domuz da teyakkuza gecti. Ama bunu da hemen hayvanlarin intikami basligi altinda epik bir epidemi hikayesine donusturmemek lazim. Kirim-kongo kenesi bildigim kadariyla yenmedigi ve insanlarca cok rahatsiz edilmedigi halde epey saldirgan davranmisti. Zamaninda garibim fareler de gururlari kirildigi icin veba ile insanlari oldurecegiz diye kendi canlarindan olmaya pek can atmiyorlardi herhalde. Hos cani en kiymetl hayvan turu olan insan bile intihar komandosu olabiliyorken bu hayvancagizlar neden birer canli bomba olmasin? Beyinlerinin yikanmasi gerekiyor. Ee laboratuar deneylerinde kullana kullana hepsinde birer yapay zeka yarattik sanirsam, dolayisiyla bu da pek imkansiz gozukmuyor. Aramizda dusunme yetenegi farki da gittigidiyor, az kaldi.

Bence insanin insandan intikami devam ediyor. Ne de olsa cani en kiymetli oldugu kadar en acgozlu, nefret ve kin dolu, kendi turdesiyle gecimsiz hayvan turu de insan. Suede bosuna mi demis "we are the pigs, we are the swine" diye. Kendi yarattigimiz domuz imaji kendimizden baskasi degil. Kus da biziz tavuk da, fare de biziz kene de. Onlarin bunyesinde ureyen virusleriz. Symantec’in norton antivirus yaziliminin satisini artirmak icin virus icat ettigi ve piyasaya surdugu rivayet edilir ya, her virus ve salgin haberinde de aklima manics’in “new invented disease” sarkisi geliyor. "Insana ragmen insanlik icin" dusturuyla tip endustrisi de patronlarinin refahi icin var gucuyle calisiyor. "Ikiyuzluluk" yemini var isin icinde. Tabii arada onceden hazirlanmis panzehirin icat edilen virusun genetik degisimine yetisemedigi ve islerin cigirindan ciktigi vakalar olmuyor degil. Ama koskoca muspet bilim bu; elbet Frenkestein da olacak, bu tip beklenmedik varyanslar da. Boyle tibbin ve varyansin gelmisine gecmisine veryansin...

Insanligin bu tada karsi koyamayacagini bildigimiz icin, simdi herkesin dehset ve urpertiyle baktigi mevzu ortadan kaybolup unutulmaya yuz tuttugunda istah acici bir tat krokisi olarak:

No comments: