Thursday, August 6, 2009

casse toi, pov'con (baban haric)















Bir "anani da al git" vakasi da 2008 baslarinda Fransa'da yasanmis. Ben ise bir St.Germain veya St. Michel'in yarisi guzellikte olmayacakken nasil bu kadar turist avcisi (gayet siradan bir cafe'de Kronenbourg 11 avro ki ayni bira tarihi Cafe de Bastille'de 5,60; oradan hesap edin) mekanla dolabildigini anlamadigim, Paris'in Moufftard bolgesinde bir sokak arasindaki bu afisle yeni ogrendim. Sokulmekten kurtulmus eski veya nostaljik bir hatirlatma niteliginde yeni yapistirilmis bir afisti. Eminim gundemi yogun bicimde isgal ettigi donem Paris'in buyuk bolumunu susluyordu. Mesel su: Tarim Fuari'nda (mekan pek yabanci degil) Sarkozy'nin tokalasmak icin uzattigi elini beklemedik bir refleksle ve "dokunma sakin" meali sozlerle geri ceviren vatandasa tepkisi. Tam Turkce karsiligi mi? Kisaca "s.tir git, budala" denebilirmis. Sarko aleyhtarlari da bos durur mu; afisti, karikaturdu, chansondu, kabareydi, parodiydi bu ebedi repligi nakis yapmis her yere islemis. Ilginc bir not da soyleyene degil hatirlatana yapilan cezai uygulama: Bu afisle kendisini protesto eden bir baska vatandas tedbirli olarak para cezasina carptirilmis.

Dilerseniz suradan izleyebilirsiniz... Nasil da caktirmiyor aklinca. Olunca boyle vakalar, cep tel kamerasi yakalar.

2 comments:

turkish donald d. said...

bana disneyland'i anlat

yokyer amca said...

damn! tahmin etmeliydim oradan gelecegini. ben de pompidou'daki kandinsky sergisinden bahsetmeye hazirlamistim kendimi oysa ki :/

eglence anlayisi rayli sistemler ve yarim porsiyon rollercoasterlarda uc bes taklaya indirgendiginde cildirtici olabiliyor zira bir aktivite icin 2 saat sira beklenebiliyor. tam bir turist miknatisi ve yazin cok kalabalik. ama kulubeleri, binalari, karakterleri ve gecit toreniyle ambiyans sanki sihirli kutudan iceri girmiscesine tam anlamiyla bir masal dunyasi.