Wednesday, January 21, 2009

su bizim huseyin


44. baskanin bunca ses cikarmasinin sebebi, aslina bakacak olursaniz -siyah olmasi disinda- soyleminden ve vaatlerinden bagimsiz olarak, demokrat bir baskanin bush yonetiminin icraatlarindan uzaklasabileceginin umulmasi. ornegin dun aksamki yemin toreni esnasinda yaptigi konusmanin ardindan ntv sunucusu banu guven obama'nin "tarihi, tarih kitaplarinda yer alacak" bir konusma yaptigini ifade etti. oysa yeni baskan tansiyonu dusuk, vaatkar olmaktan uzak ve sapmadan ziyade sureklilik isaretleri veren laflar etti. soz ettigi en ic acici sey, amerikanin yeniden zenginlesirken servetin adil paylasilacagi ve toplumsal adaletin gozetilecegi idi. tabii banu guven'i suclamamak lazim, neticede butun dunya benzer beklentiler icerisinde ve kimse dus kirikligina ugramak istemiyor. ortadogu'da suregelen trajedi, herkesi karamsarliga surukleyen ekonomik kriz, toplumsal ve bireysel guvensizlik, yozlasma vs... dunya sistemi boyle iste, belanin da medeniyetin de merkezi amerika birlesik devletleri. isa'yi carmiha geren romalilar, ayni zamanda dunya uzerindeki yerlesik kulturun de merkezi ve ilerleticisi degiller miydi?

surasi acik, obama bir siyah ve bush kabusunun pesinden gelen demokrat baskan olarak bazi seyleri degistirecek. saldirgan, huysuz ve baskalarini hice sayan dis politika degisecek. bastan asagi degilse bile, elbette yumusayacak. en azindan, bu beklenebilir. ikincisi, dunyanin herhangi bir kosesinde, muhafazakar bir iktidar yerinden edilip yerine daha acik, uzlasmaya yakin, adalet ve esitligi onemseyen bir yonetim geldiginde (obama'nin konusmasinda yer alan ikinci onemli nokta, guvenlik adina ozgurlukten taviz verilemeyecegi, bu iki kavramin tezat degil birliktelik teskil ettigi vurgusu idi) bu sevindirici bir durumdur.

altmis yil once restoranlara alinmayan siyahlardan birisi, simdi o buyuk ve sevilmeyen ulkenin baskani. amerikan toplumu pek cok yonuyle elestirilebilir, ki bunu hemen hepimiz yapiyoruz. fakat degisime ve ilerlemeye acikligi ile de ovguyu hak ediyorlar. yuzleri kara cikmasin :s

god bless our hopes.

No comments: