Sunday, January 25, 2009

the boxer vs. the wrestler

mickey rourke'un geri donusu "the wrestler", o'nun gloden globe odulune layik goruldugu anonsuna muteakiben yaptigi konusma kadar dokunakli ve acikli... 80lerin glam rock tutkunu, donemin sebastian bach, axl rose, ya da motley crue'nun ringlerdeki karsiligi ram'in ihtisamli yillarin ardindan icinde bulundugu agir yasam kosullari onun ayakta kalmasini zorlastiriyor. bu ajitasyon, amerikan redneck hayatinin kasvetiyle birlesince ortaya hakikaten agir ve zor bir film cikiyor. fakat kuskusuz filmi ilginc kilan, aktorun farkli bir duzlemdeki kendini/paralel karakterini oynuyor olusu. aslen duzlemler de birbirine cok aykiri degil. biri gercek hayatta boksor rourke, digeri filmdeki amerikan gurescisi ram. her ikisi de ring ve deformasyon adami. yolculuk surecleri simetrik olmasa da belki de 80lerin sampiyon gurescisi ram'in geldigi nokta ile yine 80lerin afili serserisi "motorcyle boy"un varmis oldugu nokta pek farkli degil. hani bazi filmlerde zaman atlamasiyla karakterin yaslanmis-futuristik halleri resmedilir (bkz: highlander-cristopher lambert). eger yirmi yil onceki bir filminde mickey rourke benzer bir islemden gecmis olsa [yoksa boyle bir film yapildi mi, bilmiyorum], tasvir edilen ile su anki rourke arasinda gece-gunduz farki yasanirdi diye tahmin ediyorum. 2008'in mickey rourke'u, sanki referans noktasi olarak bildigimiz o karizmatik serseri rourke'u almamis, baska bir adamdan evrilmis. eh bunda yasadigi "wasted" hayat kadar boksorluge donus kararini vermesi ve yuzunu dagitmasinin da rolu buyuk.



ancak bu "cool loser" icin hersey o kadar da umutsuz degil. ram nasil yillar icinde kendini tam anlamiyla birakmamis, mucadele etmis, vucudunu ve formunu korumussa, rourke da bu yasinda boyle bir vucutla karsimiza cikabildigine gore en az o kadar hayata tutunmus olmali. hos, 53 yas ozel bakim imkanlarina sahip sohretler icin cok da geckin bir yas degil. kendisinden hepi topu 5-6 yas kucuklerin (tom cruise, brad pitt) insani gucendiren formlari ortada. fakat hicbiri boylesine kayip bir hayat gecirmedi. kim bilir, boks yuzunden goturuken vucudunu diri tutmustur...

ram'in bilinmeze geri-donusunu, baska biri olarak yasamaktansa ram olarak ölme tercihinin -yeniden dogus ya da ölüm- akibetini bilmiyoruz. ama rourke'unkini neyse ki biliyoruz. belki iade-i itibar, belki ustaya saygi ama neticede nurtopu gibi bir altin kure ve diger adaylar dahil herkesin alkislamaktan kizaran avuclari. alkislayin comezler, iste sampiyon!

No comments: