Wednesday, March 4, 2009

you're ma man ray

oncelikle sunu belirtmeliyim, fotograf sanat midir degil midir tartismasini, en az lise yillari edebiyat derslerinin bitip tukenmez "sanat sanat icin midir, yoksa toplum icin midir?" sorusu kadar yersiz buluyorum. bu konuda hukme varacak ve sizi ikna etmeye calisacak derece bilgili degilim. fakat yine de, duyularimizla algiladigimiz seyleri oznel suzgecinizden gecirip bunu piril piril shaker'imiza attiktan (buz ilavesi sart) ve bardaga yerlestirdikten sonra, bardagin kenarina o kucuk kirmizi sevimli semsiylerden ilistirirseniz, ortaya cikan urune doner bakar, ancak icmeden once bir rengini, kokusunu test ederim. yine de o seyi baskalastirmaniz ve bir sekilde kisisellestirmis olmaniz, onu ilgi cekici kilmis demektir.

fakat bu kokteylin kaderini belirleyecek ve ona kimligini verecek olan en onemli asama, bardagin, kafayi bulmak icin sabirsizlikla bekleyen alkol duskunlerinin onune ciktigi andir. neticede, urun ne kadar orijinal/baska/anlamli vs. olsa da, ona bu sifatlari yapistiracak -ve belki de barmen'in us'unda bulunmayan nitelemeler kazandiracak- olan yine o fazla susamis alkolikler kitlesi olacaktir. kendinizce kendi begenileriniz icin uretip uretmemis olmanizin onemi yok. 2. kisinin gozlerine, duyularina temas etmis bir tropik kokteyl, artik barmen'e ozel veya ona ait degildir.

orijinallik, sanata iliskin oldugu iddiasindaki bir eser icin, onun gercekten boyle tasnif edilip edilemeyecegine dair yargi surecindeki en onemli basliklardan biri. man ray'in fotograflari, mukemmel (teknik acidan kusursuz) degilse bile sonuna kadar orijinal. dadaizm'i oncu ve degerli kilan nitelik de, herseyden once, bitip tukenmez yenilik, yapilmamasi yapmak, yapilmisi bozmak hevesi olsa gerek. degilse bile cok onemli degil. velhasil, man ray icerisinde sayildigi dada akiminin en onemli isimlerinden biri. ve fotografin, salt ani yakalaminin otesinde anlamlar tasiyabileceginin ilk ispatcilarindan...

bana bir martini, shaken not stirred.








No comments: