Thursday, September 17, 2009

united boredom of great millet meclisi

Demeyeyim demeyeyim diyorum –yazmasi bile insanda "boredomline" kisilik bozukluguna yol aciyor- ama ne sikici bir aktif siyasi kadromuz var yahu! Hani dunyanin hicbir yerinde buyuk bir saygi ve sempati gorduklerini dusunmuyorum ama bizimkiler bir baska tektip ve ozelliksiz geliyor. Vicdan, etik, hassasiyet, hosgoru, demokratiklik gibi manevi derinliklerden umidi zaten kestik; ne bileyim, soyle bir siyasetcimiz escinsel olsa, biri ekstrem spor kazasina ugrasa, biri pisagor teoreminin yeni bir ispatini bulsa, biri ihmalkarliginin veya hatasinin yol actigi sucluluk duygusuna yenilip intihar etse, biri meclise verilen arayi iyi degerlendirip alkolik olsa, birinin dalmak ve futbol oynamak disinda ilgi cekici zevkleri olsa, biri belagat ustasi olsa, birinin enteresan bir giyim tarzi olsa, bir tanesi tek bakista kendisini digerlerinden ayiran bir stil sahibi olsa. Yok yok yok. Varsa da 550 de 2, binde de dort filandir. Bicim kisirligini bir kenara birakip yuzeydeki (gorunur) maneviyata donersek, mesela biri de “sorunuz her neyse yuzde yuz hakliyim, hemen soyle aciklayayim…” uslubunda degiskenlik gosterse... Aikido, judo, tai chi gibi dovus sanatlari bile ellerindeki fiziki erkin dogurabilecegi kotucul duygularin esiri olmayip halen saldiriya gecmemis birer savunma sanati olarak felsefelerini korurken (dusunun ne kadar sikici olabilir), bu kotu “agent” taklitleri savunma maskesinin ardindaki saldiri histerisinden vazgecemiyorlar.

Bir de bunlarin rant duskunlugu beni cok dusunduruyor ama yine vicdani boyutu degil, bunun motivasyon araclari... Simdi, calisma yuzyilinda oldugumuz gercegi ve insanlarin hayalleri, hedefleri ve istediklerine sahip olduklarinda ne yapacaklari konusunda en ufak fikri olmadan, nedensiz ve pusulasiz bicimde sadece ve sadece calismalari hem Russell’in, hem Lafarge’nin, en onemlisi ortagimin cok kafaya taktigi konular :S, tamam. Bu tempoda zevk, eglence, hatta mizah anlayisi gelistiremeyen, niye oldugunu bilmeden omrunu curuturken sadece kendine zarar veren insanlari bir kenara birakalim. Ama bunu birkac fersah oteye tasiyip kendi ziyan potasinin disina cikarak baskalarinin hakkina tecavuz edenin arzu nesnesi acaba nedir? Bu hirsin varis noktasi hangi hayallerle, ya da emeklilik senaryolariyla susleniyor, iste burada bir mide krampi daha giriyor. Iktidar ve yonetme duygusunun tutsagi bu guruh icin, disarida bunlari hissedebilecegi alan darligindan oturu calismanin sonu yok, o kesin. Birkac gayrimenkul yatirimi ve stilden/zevkten yalitilmis bir konforun otesinde ne olabilir ki? Hmmm, dusunelim biraz. Termal tesislerde gecirilecek birkac yil? Sadece iktidar uzerinde egemenlik kurmus tabakaya dair degil, muhalefet dahil tumu icin bir emeklilik planini ben bile gelistiremiyorum. Cunku dusunuyorum da, bu insanlarin hayalleri bile cok sikici olmali. O nedenle kafayi daha fazla zorlayamayacagim.














Aslinda konuyu belki aktif siyaset arenasina indirgememek lazim, genel olarak kurum ve kuruluslarin “yonetim” kati cok sikici. Hem devlet daireleri, hem ozel girisimler, hem de dernek-kulup yonetimleri icin bu durum soz konusu. Sanki hepsi agiz birligi etmiscesine, jargonlarindan tasan “duzen” ve “ciddiyet” manyakligiyla icimizdeki butun olmayan yonetim hevesini de yok ederek kademe uzerinde tahakkum kuruyorlar. Adeta orgutlu bir yonetimden sogutma politikasi gibi... Son donemlerde kulak oltama en cok takilan kelimeler “teskilat”, “il-ilce fesmekan birimleri”, “yerel yonetimler”, “idari amirlikler” vs. Tum bu terim ve simgeledikleri, bir yandan militer duzen anlayisini ne denli cagristirdigi da ortadayken, en az finans-muhasebe (yanilmiyorsam ayni sey olmalari lazim) kadar sikici. Trajedi burada bitmiyor. Kucukken hep bu renksiz ve candan bezdirici ciddiyet sahibi “buyuklerin” degisen dunyanin gerisinde kalacagini ve demodelikler muzesinde yerini alacagini dusunurdum. Fakat kendi jenerasyonum da beni satti. Ne kadar gereksiz, asiri ciddi ve duzen fetisisti akran var. Buyuklerin her jenerasyona bir fidan/ varis kampanyasi tikir tikir isliyor. Etrafiniza biraz bakin, gelecegin yonetim kademesi simdiden ters kademeye girmis durumda. Bereket etrafa bakarken bu karambolde bahtima Kamer Genc Jr. dustu, hemen kendisiyle sigara icmeye cikiyorum.

No comments: