Wednesday, January 9, 2008

hayırsever eküri: bill ve bono

Bill Gates, Geçen haftasonu casinolar şehri viva Las Vegas'ta düzenlenen Computer Electronics Show için matrak bir video hazırladı. Şöyle bir sahne var, Mr. "dünyanın en zengini" Guitar Hero rolünü oynuyor ve yakın dostu / hayır işleri ortağı Bono'yu arıyor. Bono'ysa elem içerisinde gruptaki pozisyonların dolu olduğu haberini veriyor. Yani Microsoft'un sahibi bir rock grubu içerisinde çalabilmek için iş dileniyor. Hiciv dolu. Velhasıl, Temmuz ayında Microsoft'taki tahtından inecek olan Gates'in emeklilik planları bununla kalmıyor. Gördüğümüz kadarıyla daha çok muzik endüstrisine yönelmek niyetinde. Hatta şimdiden hiphop kralı Jay-Z ile stüdyo'ya girip bir iki rhym kaydetmiş. Öncelikli amacıysa bu işleri Demokrat Parti'nin atbaşı giden başkan adayları Barack Obama ve Hillary Clinton'ın hizmetine sunmak. (ünlüler geçidi video'yu izlemek için başlığa tıklamanız kafi)


Anlaşılan Gates ve mecburen dünya üzerindeki diğer herkes için yeni bir dönem başlıyor. Şüphesiz en dipten arşınlayacak hali yoktu. Hiphop kralı, Def Jam Record'un patronu Jay - Z ve rock alemlerinin Afrika'dan sorumlu devlet bakanı Bono, ortaklık kurulacak doğru isimler. Bundan sonra yardım konserlerinde veya Dünya Ekonomik Forumu'nda yoksulları düşünmeyen politikacıları eleştirirken onu görebiliriz. Get steady.


Bono demişken... Bir süre önce Afrika AIDS derneği Bono ve Bon Geldof kişilerinin önayak olduğu Band Aid, Live Aid, Live8 ve türevi kampanyalara, aslında kıtanın problemlerini daha da derinleştirdiği gerekçesi ile karşı olduklarını açıkladı. African Aid Action (AAA) ihtiyar heyeti başkanı Jobs Selasie de bu fikre katılıyor ve yardım organizasyonlarının kıtada yolsuzluğu (dağıtım meselesi olsa gerek) ve bağımlılığı artırdığının altını çiziyor. Selasie'ye bakılırsa Batı Medyasının politik doğruculuk takıntısı Afrika'da hüküm süren yoksulluğunun asıl sebeplerini hasır altı ediyor. AAA verilerine göre, Band Aid'den bugüne, kıta üzerinde yardımla yaşayanların oranı yüzde 500 arttı. Aynı zaman dilimi içerisinde 20% si denizaşırı yardımlardan oluşan ülke bütçelerinde bu oran 70% e tırmandı. Selasie "Organizatörler, dernekler ve hukumetlerin doğru planı yoktu. Afrikalı girişimcileri, sıradan insanları, yerel organizasyonları dışladılar ve sonunda yardım işi başarısız oldu" diyor ve ekliyor "değişimi dışarıdan empoze edemezsiniz, içeriden başlamalı. Afrikalılar yozlaşmaya karşı savaşmalı ve çok çalışmalı" (sessizlik)



kele okereke , bbc news, luanda.

No comments: