Thursday, January 10, 2008

RRIICCEE'in tadina bakamamak...

Politik dunya gorusleri ile eserleri arasinda sanatseverleri suruncemede birakan, genel kaniyla bu koyu cumhuriyetci ve yabanci dusmani cizgisi basitce ruh hastaligina ve “muhalefete muhalefet” takintisina verilip kendi haline birakilan Vincent Gallo, 2007’de Hole’un eski gitaristi Eric Erlandson’la RRIICCEE adinda bir grup kurdu. Fakat kurulma haberini suratle turne tarihleri anonsu takip edince ortada bir gariplik oldugu anlasildi. Aralik ayini ABD’nin muhtelif yerlerinde konserlerle geciren grubun yayinlanmis herhangi bir materyali ya da yaptigi muzige dair elimizde bir done olmayisi bu ruzgar gibi gecisi acikliyor.

RRIICCEE muzik endustrisine yabanci ve yaratici bir proje. Grup sarki yazmiyor, beste yapmiyor, studyoya girmiyor, kayit yapmiyor. Sadece konser veriyor, hazirlanmis parcalari calmak yerine sahnede canli canli dogaclama yapiyor. Haliyle ne basi sonu, ne janri, ne de yapisi belli sarkilar calinmiyor. Gallo nasil ayan-beyan otobiyografik ogeler tasiyan filmlerine dair “otobiyografi” kelimesini duydugunda zivanadan cikiyorsa, bu projede sigortasini attiran anahtar kelime de “dogaclama”. Dogaclamanin bu projeyi tanimlamak icin iyi ve yeterli bir kelime olmadigini belirten Gallo, projenin daha ziyade sahnede es zamanli olarak hem muzik uretme, hem de performans sergileme uzerine kurulu oldugunu, ve bu sekilde kaliplarin disina cikmis olduklarini mustuluyor. Gecmiste Pork, Gray, Bohack, The Plastics ve Bunny gibi gruplarda, kimisinde ressam Jean Michel Basquiat, kimisinde gitar profesoru John Frusciante (Red Hot Chili Peppers) ile birlikte yer alan ve cektigi filmlerin muziklerini de yapan Gallo, kanimca ozellikle 2001 tarihli Warp Records’dan kendi adiyla cikmis olan “When” albumuyle sinemanin yani sira muzikte de sakasi olmadigini kanitlamisti. Bakalim bu girisim nasil bir gelisim ve sonuc getirecek...

Evrensel kumenin konser izleyicileri disinda kalan kismina pek bir sey ifade etmedigi ve oldukca kapali bir olusum olarak kaldigindan, bu siradisiligin fonksiyonelligi elbette tartismaya acik. Belki kitlelere ulasma konusunda bir takim duzenlemelerle [profesyonelce kotarilmis performans kayitlarinin yayimlanmasi, farkli cografyalarda turne girisimleri gibi] proje daha fazla anlam kazanabilir. Kapatmadan iskillenme hakkimi da kullanmis olayim: Acaba grubun isminde Gallo’nun hararetle alkis tuttugu Bush hukumetinin vazgecilmez oyuncusu Condoleezza’ya bir atif mi var?

No comments: