Thursday, January 3, 2008

blow 'n smoke

sigara karsiti -ve kimi zaman fasizan bicimler alabilen- kampanyalar nihayet asia minor uzerinde de ciddi yasal karsiligini buldu. binlerce cileli adamin yigildigi tribunler; ickinin su gibi aktigi pub, meyhane, disco dancing mekanlar dahil pek cok acik/kapali alanda sigara kullanimi yasaklandi. yeri geldiginde, poseur takilmak icap ettiginde, -butce ve tarz'a gore -bir elde sigara/cigarillo/puro tutuyor olmak hak'katen ise yarar. sinema tarihindeki sonsuz basarili ornekten (all time favorite: godard'in masculin/feminin & gomlek cebindeki sigarayi alttan vurusla agiza firlatma numarasi) ve kisitlamalardan sonra zavalli red kit'in basina gelenlerden soz etmek baska zamana kalsin ama, pek cok figur elindeki sigara/pipo ile akillarda yer etti. yeni yasaya gore bu goruntuler sansurlenecek. sartre'in eline su tabancasi, james dean'in dudaklarinin arasina da pipet yerlestirsinler artik...sizlayan kemiklerin gunahi sansurcunun boynuna.


buralarda, erkek adamin sigara icmiyor olmasi hala ice sindirilebilen bir durum degil. ufak bir ihtimal de olsa (hesapta su an 18 yas altina sigara satisi yasak), yasanin yogun denetimle uygulamasi memleket gencligi uzerinde ciddi bir sarsintiya sebep olacak. tutun tuketimi cok uzun zamandir buyuyor, cocukluktan cikiyor olmayi cumle aleme duyuran bir oral ifade bicimi. sigara reklamlarinda basta marlboro man olmak uzere agirlikli olarak maco figurler kullanilmasinin temel sebebi de suphesiz bu. mamafih sigara kullanimi ve erkeklik arasindaki baglantinin ekli reklamda oldugu kadar curetkar kullanimina rast gelmemistim. hic sulandirma / seyreltme yok, alabildigine konsantre bir soylem. ozellikle blow fiilinin cift yonlu kullanim imkani, dumanin istikameti ve kadinin pozisyonu ile yaratilan kompozisyon...oh yes. bugun olsa feministlerce (son derece hakli olarak) dakikasinda engellenirdi.



bu arada, tipalet de fena degilmis, agizlik filan...5 tanesi 25 kurus.

1 comment:

Anonymous said...

E tamam - bircok halivud delikanlisinin tabutta rovesata atip kemikleri sizlatacagi banko. Bizlerin ise bilimum al-kol mekaninda, orda-burda, parkta-bahcede, ya da pekte dogru tespit ettigin uzere (oturmusun bar taburesine mal mal 2 "poser"lik tribine girip bir bira) bir sigara icme okazyonunda ne kadar zorlanacagimiz klavuzsuz kaptansiz belli oluyor. Itiraz yok.

Ama ote yandan bir 100-200 sene oncesine gittigimizde insonoglu bu zehirden ne kadarda bi haberdi degil mi ? Bu yari kimyasal/ az dogal otomasyon nesne insan ihtiyac listesine ne kadar da uzakti...New York beyfendileri yuz yil baslarinda, efendime soyliyim o mi$el payfir kibin hatunlari goturdukleri lord kuluplerinde, boyle "pose" ugruna 1 paket kisa camel i indiragandi yapip sonrada cocugu 2 paket daha almaya yolluyorlar miydi ? Ne munasebet. Bu tobacco denen meredi sadece latin amerikadaki yerliler icermis.

Uzatmiyim - oyle veya boyle commercial olarak sigara uretmeyi akil ettiler - ama eminim yuzyil baslarinda boyle tutacagini ve voliyi vuracaklarini tabiki tahmin etmiyorlardi - paralel olarak holivudda bos durmadi - basti pompayi. E tabi 80lere kadar pek geberen olmadi , olduysada arada kaynadi - munferit dendi. Sonradan o icilen sigaralarin yol-su olarak geri donmedigi anlasildi.

Bazi multinational mother fuckerlarda tum bir dunya cenerasyonunun buyuk bir yuzde bilmemkacini ekledigi kimyasallarla - bile bile lades - bile bile kanser etti. Bence atom bombasindan cok daha buyuk bir orospu cocuklugu.

Icilmesin arkadaslar- yasaklansin anasini satiyim - millet ictigindende birsey anlamiyor zaten.

Okuyup okuyup anlamadigim kisa bir metin var - Zizek insanin kola tuketimindeki gereksizligin ve sahte tuketimin altini ciziyor. Surplus-Enjoyment Between the Sublime and the Trash - anlamadigim kadari ile bu sigara olayida artik buna benzemeye baslamisti zaten. Gomenzi bitte.